• Schenge 4, 4335 XS Middelburg
  • info@medicsvitaal.nl
  • +31 (0) 628 826 487
  • Ziekte van Lyme
Skip Navigation Links

Ziekte van Lyme

Jaarlijks lopen naar schatting 1,2 à 1,5 miljoen Nederlanders een tekenbeet op. Dit betekent dat er ieder jaar tienduizenden mensen besmet worden met de Lyme-bacterie, velen zonder het te weten. Voor de ziekte van Lyme is de borreliabacterie verantwoordelijk.

De ziekte van Lyme komt steeds meer voor in Nederland, en Zeeland is een van de risicogebieden. Nu het voorjaar aanbreekt, is alertheid zeker geboden. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat in 2014 minstens 25.000 mensen de
ziekte van Lyme kregen na een tekenbeet.
Volgens verwachting zal het aantal besmettingen in 2016 significant gaan toenemen. Belangrijk is om te vermelden dat de stijging van de aantallen mensen die de ziekte van Lyme kregen, alleen diagnoses betreft die zijn vastgesteld door huisartsen, en dat deze zijn gebaseerd op mensen die een Erythema Migrans (rode vlek) vertoonden. Een EM komt echter bij ongeveer 30% van de gevallen voor. Er zullen dus zeker diagnoses gemist worden.

De besmetting

De meeste besmettingen verlopen via een tekenbeet. De volwassen teken kunnen soms op de huid worden gevonden, maar ook de larven en de nimfen zijn verantwoordelijk voor veel besmettingen. Helaas komen bij zo’n tekenbeet meerdere verwekkers mee als de teek de huid doordringt. Dit zijn de zogenaamde ‘co-infecties’.
Ook kunnen virussen en bacteriën die al aanwezig zijn in het lichaam door de tekenbeetinfectie worden gereactiveerd en zoals co-infectie optreden. Inmiddels is duidelijk dat mensen ook besmet kunnen raken door steekvliegen, muggen, en bij zwangerschap via de placenta en borstvoeding.
De borrelia-bacterie blijkt ook seksueel overdraagbaar te zijn. Deze manier van besmetting lijkt veel op de besmetting bij syfilis.
De teek heeft verschillende stadia van groei: van larf naar nimf tot volwassen teek.
De teek is het bekendst. Maar de larf en de nimf zijn het gevaarlijkst, omdat hun tekenbeet onopgemerkt blijft.


Symptomen

De acute Lyme veroorzaakt een griepachtig beeld dat optreedt na enkele dagen of weken na een tekenbeet, wat al dan niet gepaard gaat met een rode kring.
Chronische Lyme kent verschillende fases of stadia. De meeste chronische Lymepatiënten manifesteren zich na enkele maanden of jaren met een breed scala aan klachten. Deze chronische vorm van de ziekte van Lyme staat bekend als ‘de grote imitator’.
Je moet hierbij vooral denken aan:

Chronische vermoeidheid
MS- of Reuma-achtige klachten
Fibromyalgie
Angststoornissen
Concentratie- en geheugenstoornissen
Hartritmestoornissen
Haaruitval
Pijn op de borst
Bijnieruitputting
Slaapproblemen
Plasklachten
Spier- en gewrichtsklachten
Tintelingen en pijnscheuten

Typisch is dat de klachten komen en gaan. De meeste klachten worden veroorzaakt door de stoffen die de borrelia afscheidt en zo ontstekingen veroorzaakt. Veel van deze verschijnselen worden door artsen als zodanig nog niet (h)erkend als behorende bij de ziekte van Lyme.

Behandeling

De ziekte van Lyme vergt een uiterst zorgvuldige behandeling die steeds aangepast moet worden aan het individu, rekening houdend met het ziekteverloop en de co-infecties. Hiervoor zet Medics Vitaal een uitgebreid
onderzoek en behandelprotocol in, al dan niet in combinatie met APS-therapie om de pijn te reduceren, het immuunsysteem te moduleren en het herstel in
beweging te brengen.
Herken je één van deze klachten, neem dan contact met ons op!